Kali Linux Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kurulur?

Bu yazımda Cyber Security alanında ya da spesifik olarak pentesterlar tarafından sıklıkla kullanılan bir işletim sistemi olan Kali Linux‘u ele alacağım. Kali Linux hacking konularına ilgi duyan herkesin mutlaka adını duyduğu bir işletim sistemidir. Siber Güvenlik alanının özellikle ofansif tarafındaysanız ve tek tek araç kurmakla uğraşmak istemiyorsanız Kali Linux bazı toolların hazır olarak kurulu gelmesiyle sizler için en iyi işletim sistemi olabilir.
Kali Linux Nedir?
Kali Linux (eski adıyla BackTrack Linux ), gelişmiş Sızma Testi (Pentest) ve Güvenlik Denetimini amaçlayan açık kaynaklı, Debian tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Bunu, kullanıcının çevredeki faaliyetlere değil, tamamlanması gereken göreve odaklanmasına olanak tanıyan ortak araçlar, yapılandırmalar ve otomasyonlar sağlayarak yapar.

Kali Linux, sektöre özel modifikasyonların yanı sıra Sızma Testi (Pentest), Güvenlik Araştırması (Security Research), Bilgisayar Adli Bilimi (Computer Forensics), Tersine Mühendislik (Reverse Engineering), Güvenlik Açığı Yönetimi (Vulnerability Management) ve Kırmızı Takım Testi (Red Team) gibi çeşitli Bilgi Güvenliği görevlerine yönelik yüzlerce araç içerir. Kali Linux içerisinde her hangi bir testte temel olarak kullanılan araçların tümü yüklü olarak gelmektedir. Diğer özel araçlar ise github gibi platformlardan edinilerek yüklenebilir.
Kali Linux, bilgi güvenliği profesyonelleri ve meraklıları için erişilebilir ve ücretsiz olarak kullanılabilen çok platformlu bir çözümdür.
Kali Linux’un Özellikleri
- 600’den fazla sızma testi aracı: BackTrack’te bulunan her aracı inceledikten sonra, ya çalışmayan ya da aynı veya benzer işlevleri sağlayan diğer araçların kopyası olan çok sayıda aracı eledik. Nelerin dahil olduğuna ilişkin ayrıntılar Kali Tools sitesinde bulunmaktadır.
- Ücretsiz ve her zaman öyle kalacak: Kali Linux, BackTrack gibi tamamen ücretsizdir ve her zaman öyle kalacaktır. Kali Linux‘a hiçbir zaman para ödemek zorunda kalmayacaksınız.
- Açık kaynak Git ağacı: Açık kaynak geliştirme modeline bağlıyız ve geliştirme ağacımız herkesin görebilmesine açık. Kali Linux’ta bulunan tüm kaynak kodları, paketleri kendi özel ihtiyaçlarına uyacak şekilde değiştirmek veya yeniden oluşturmak isteyen herkes için mevcuttur.
- FHS uyumlu: Kali, Dosya Sistemi Hiyerarşi Standardına bağlı kalarak Linux kullanıcılarının ikili dosyaları, destek dosyalarını, kitaplıkları vb. kolayca bulmasına olanak tanır.
- Geniş kapsamlı kablosuz cihaz desteği: Linux dağıtımlarında düzenli olarak yaşanan bir anlaşmazlık noktası, kablosuz ara yüzlerin desteklenmesi olmuştur. Kali Linux‘u mümkün olduğu kadar çok sayıda kablosuz cihazı destekleyecek şekilde geliştirdik, geniş bir donanım yelpazesinde düzgün şekilde çalışmasını sağladık ve çok sayıda USB ve diğer kablosuz cihazla uyumlu hale getirdik.
- Enjeksiyon için yamalı özel çekirdek: Penetrasyon test uzmanları olarak geliştirme ekibinin sıklıkla kablosuz değerlendirmeler yapması gerekir, bu nedenle çekirdeğimiz en son enjeksiyon yamalarını içerir.
- Güvenli bir ortamda geliştirildi: Kali Linux ekibi, paketleri işlemek ve depolarla etkileşimde bulunmak için güvenilen tek kişi olan küçük bir grup kişiden oluşur ve bunların tümü birden fazla güvenli protokol kullanılarak gerçekleştirilir.
- GPG imzalı paketler ve depolar: Kali Linux’taki her paket, onu oluşturan ve taahhüt eden her bir geliştirici tarafından imzalanır ve depolar daha sonra paketleri de imzalar.
- Çoklu dil desteği: Her ne kadar penetrasyon araçları genellikle İngilizce yazılmış olsa da, Kali’nin gerçek çok dilli desteği içermesini sağlayarak daha fazla kullanıcının kendi ana dillerinde çalışmasına ve iş için ihtiyaç duydukları araçları bulmasına olanak sağladık.
- Tamamen özelleştirilebilir: Herkesin tasarım kararlarımıza katılmayacağını tamamen anlıyoruz, bu nedenle daha maceracı kullanıcılarımızın Kali Linux’u çekirdeğe kadar kendi beğenilerine göre özelleştirmelerini mümkün olduğunca kolaylaştırdık .
- ARMEL ve ARMHF desteği: Diğerlerinin yanı sıra Raspberry Pi ve BeagleBone Black gibi ARM tabanlı tek kartlı sistemler giderek daha yaygın ve ucuz hale geldiğinden, Kali’nin ARM desteğinin yönetebildiğimiz kadar sağlam olması gerektiğini biliyorduk. Hem ARMEL hem de ARMHF sistemleri için tamamen çalışan kurulumlarla. Kali Linux çok çeşitli ARM cihazlarında mevcuttur ve ana hat dağıtımıyla entegre ARM depolarına sahiptir, böylece ARM araçları dağıtımın geri kalanıyla birlikte güncellenir.
- Alıntı: https[:]//www[.]kali[.]org/docs/introduction/what-is-kali-linux/
Kali Linux Nasıl Kurulur?
Kali Linux kurulumunu yapmak için öncelikle aşağıda vereceğim kendi web adresinden Kali Linux İso dosyasını indirmelisiniz. Kali Linux iso dosyasını istemezseniz daha hızlı ve kolay olan hazır imajları indirerek Linux sisteminizi hızlı bir şekilde kurabilirsiniz. Ben kendimde Kali Linux İso yerine hazır imajı indirerek hızlı bir şekilde kurulumu bitiriyorum.
https[:]//www[.]kali[.]org/get-kali/#kali-virtual-machines

Burada verdiğim adresten size uygun olan Kali Linux imajını indirebilirsiniz. Bu imajı indirdikten sonra direkt olarak vmware ya da virtualbox ile bu dosyayı açarak Kali Linux sisteminizi ayaklandırabilirsiniz.
İndirdiğimiz Kali Linux dosyasını açmak için vmware > file > open yolunu izleyerek uygun dosyayı seçerek ilerlemelisiniz. Sonrasında başarılı bir şekilde kali – kali kullanıcı adı ve parolasını kullanarak giriş yapabilirsiniz.

Kali Linux’a giriş yaptıktan sonra bu şekilde bir ara yüz bizi karşılamaktadır. Kali linux içerisinde yer alan kali tools kullanımını bu yazıda detaylı olarak ele almayacağım. Blogumda yer alan diğer yazılarda sık sık kali tools kullanımı ile ilgili araç yazıları yazıyorum inceleyebilirsiniz.
Kali Linux indirip kurulumunu yaptıktan sonra özellikle yeni güncellemelerle birlikte özelleştirmeler konusunda oldukça gelişim gösterdi. Kali Linux wallpaper ya da tema konusunda güzel seçenekler sunmaktadır. İsteğinize göre bir kali linux wallpaper veya tema seçebilirsiniz.
Kali Linux‘u daha detaylı olarak inceleyeceğim yazıyı sonraki paylaşımlarımda kaleme alacağım. Başka yazılarda görüşmek üzere.
Türkçe kaynak için teşekkür ederiz Serdar bey elinize sağlık
Ben teşekkür ederim değerli yorumunuz için 🙂
Açıklayıcı bir dille anlattığınız için teşekkür ederiz başarılarınız daim olsun
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim 🙂
Günlük kullanım ve hacking için kali linux mu yoksa ubuntu mu tercih etmeliyim sizce?
Günlük kullanım ve hacking için Ubuntu daha stabil bana göre ama içerisinde birçok tool ve servisin hazır gelmesinden ötürü kali de tercih edilebilir.
Merhaba, öncelikle yazınız için teşekkür ederim. Bende siber güvenlik alanına meraklı birisi olarak yazınızı okudum. Açıklayıca, kısa ve öz bir yazı olmuş. Teşekkürler.
Ben teşekkür ederim, diğer yazılarımada göz atabilirsiniz.