SQL Nedir?
SQL Nedir? SQL Ne Demek? sorularının yanıtı için SQL‘e kelime anlamı olarak bakacak olursak “Structured Query Language – Yapılandırılırmış Sorgu Dili” olarak çevrilmektedir. SQL aslında birçok kişi tarafından programlama dili olarak bilinse de aslında öyle değildir. SQL, veri tabanı işlemlerinde kullanılmakta olan bir alt dil olarak söylenebilir. SQL Serverlarda tutulan birçok veri SQL ile işlenmekte, sınıflandırılmakta ve kullanıma hazırlanmaktadır.
SQL ile Neler Yapılabilir?
SQL kullanılarak pek çok işlem yapılabilir. Bunlardan bazıları:
- Veri silme, kayıtları kullanarak tekrar veritabanı oluşturma
- Veri tabanındaki verileri kaydetme
- Veri tabanındaki verileri güncelleme
- Veri tabanına veri çekme
- Veri tabanındaki arama ve sorgulama yapabilme
- Veri tabanı için teni tablolar oluşturma
- Veri tabanına erişim sağlamasını istediğiniz kişileri güncelleme ve bu yönde veri güvenliğini sağlama
şeklinde sıralanabilir.
SQL Server Nedir?
Microsoft tarafından geliştiriliyor olan SQL Server, ingilizce Relational Database Management System (RDBMS) yani ilişkisel bir veritabanı sistemidir. Microsoft SQL Server günümüzde en çok tercih edilen veritabanı sunucu yazılımıdır.
SQL Server ile Neler Yapabiliriz?
- Veri indexleme ve sorgulama
- Veri tabanı yönetimi
- Raporlama
- Veri sınıflandırması
- High Availability and Disaster Recovery çözümleri
SQL Yazılımları
MySQL: MySQL, Oracle isimli firma tarafından üretilmiştir ve bugün en popüler SQL yazılımlarından biri olarak ön plana çıkmaktadır. Hem ücretsiz ve hem de açık kaynak kodları kullanır. Çift lisanslı bir yazılım olan MySQL, GPL Lisansı’na sahiptir.
Mssql: Mssql Microsoft tarafından üretilmiştir. Lisansa sahip olmak ücretlidir; fakat hosting firmaları söz konusu maliyetleri üstlenmektedir. Çok büyük veriler söz konusu olduğunda bu size ekstra maliyet olarak yansıyabilir. .NET ya da ASP dilleriyle yazılmış olan web sitelerinde genellikle tercih edilir.
Microsoft SQL Server: Microsoft tarafından geliştirilen bir yazılımdır. Günümüzde piyasada birçok çok versiyonuna ulaşılabilir.
Firebird: Borland tarafından açık kaynak kodlu olarak üretilmiştir. Alert özelliğiyle birlikte tablolarda herhangi bir farklılık söz konusu olduğu zaman, bu farklılıkları kolayca fark edebilirsiniz. Türkçe dil desteği mevcuttur.
Access: Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Genellikle mikro uygulamalarda tercih sebebidir. Büyük veri tabanlarında kullanılmamaktadır.
SQL Komutları
Aşağıda en çok kullanılan sql komutlarını ve sql komutlarının ne işe yaradığı yer almaktadır.
- SELECT : Veri tabanındaki verileri alır.
- INSERT : Veritabanına yeni veri ekler.
- UPDATE : Veritabanındaki verileri günceller.
- DELETE : Veritabanındaki verileri siler.
- CREATE : Bir veritabanı veya veritabanı içinde tablo oluşturur.
- ALTER : Bir veritabanı veya veritabanı içindeki tabloyu günceller.
- DROP : Bir veritabanını veya veritabanı içindeki tabloyu siler.
- GRANT : Bir kullanıcıya yetki vermek için kullanılır.
- REVOKE : Bir kullanıcıya verilen yetkiyi geri almak için kullanılır.
SQL Nedir?, SQL Ne Demek? SQL Ne İşe Yarar?, SQL İle Neler Yapılabilir? sorularının cevaplarını genel hatlarıyla yazdık. SQL, veriler söz konusu olduğunda birçok büyük kurum ve kuruluş tarafından tercih edilmektedir. Bu sebepten dolayı saldırganların en çok tercih ettiği ve güvenlik açığı aradığı bir alan olmaktadır. SQL İnjection olarak isimlendirilen bu güvenlik açığı çok tehlikeli ve büyük sonuçlara yol açabilen bir güvenlik açığıdır. Bu konu hakkında SQL İnjection Nedir? yazımı tıklayarak okuyabilirsiniz. Ayrıca bWAPP SQL İnjection ve TryHackMe SQL İnjection Lab çözümlerine de tıklayarak konu hakkında geniş bilgiye ve uygulamaya ulaşabilirsiniz.
Başka yazılarda görüşmek üzere.