SÖZLÜK

VPN Nedir?

VPN, kelime anlamı ile Virtual Private Network (Sanal Özel Ağlar) kelimelerinin kısaltması olarak karşımıza çıkmaktadır. VPN ağları birçok teknolojiyi ve protokolü bir arada kullanan güvenli bir ağ yapısıdır. Bir cihazdan diğer cihaza olan bağlantıyı şifreleyerek güvenli bir bağlantı sağlayan ağlara VPN denilmektedir. VPN yani Virtual Private Network, internete çıkarken gerçek ip adresimizi gizleyerek başka bir ip üzerinden çıkmamızı sağlayan bir sanal özel ağ yapısıdır.

Ancak VPN ile yaptığınız herhangi yasadışı bir iş olursa bazı VPN şirketleri verilerinizi paylaşmaktadır. VPN hizmetini seçerken dikkatli olmakta ve iyi araştırmakta fayda var.

1 – VPN Nerede Kullanılır?

VPN, günümüzde sık sık gündeme gelen sosyal medya engelini aşmak için kullanılan bir uygulama olarak görünse de aslında şirketler içerisinde bilgisayarlar arasında kurulan bağlantının şifrelenerek güvenli bir iletişim kurulması için kullanılmaktadır. VPN bağlantısı ile iletişim şifrelendiği için araya giren bir kişi trafiği dinlese dahi sadece şifreli veriyi göreceğinden bilgiler korunmuş olacaktır.

Cihazlardan çıkan tüm trafik VPN içerisine dahil edilirse çok daha güvenli bir iletişim kurulmuş olur. Günümüzde VPN hizmetleri ilk kullanım amaçları olan farklı bölgelerdeki şirketler içinde bulunan cihazlar arası bağlantı kurmanın aksine kullanıcıların gizlilik ve güvenlik kaygılarından dolayı sık sık tercih sebebi olmaktadır.

2 – VPN Türleri?

VPN türlerine baktığımızda iki çeşit karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan ilki yazılım tabanlı olanlar diğeri ise donanım tabanlı olanlar. Yazılım tabanlı VPN‘ler cihazlar üzerine özelleştirilmiş olarak kurulu olan yazılımlardır. Donanım tabanlı olanlar ise aşağıda görselde görüldüğü üzere firewall cihazı üzerine sanal bir ağ bağdaştırıcısı olarak kurulurlar ve tüm trafik VPN‘e aktarılır. Mevcut ip adresiniz gizlenerek bağlanmış olduğunuz VPN sunucusunun ip adresi ile internete çıkmış olursunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 − eleven =

Başa dön tuşu